Suomessa toimii yli 700 partion paikallisryhmää, joita kutsutaan lippukunniksi. Aktiivisesti kokoontuvia partioryhmiä on yli 5000 ja partiolaisia yhteensä yli 65 000. Yleistä partiotoimintaa tarjoavien lippukuntien lisäksi on olemassa tiettyjä ryhmiä, jotka keskittyvät tavoitteissaan joihinkin tietynlaisiin toimintoihin tai ovat suunnattuja tietynlaisille osallistujille. Myös Suomessa on useita eri tavoin erikoistuneita lippukuntia, jotka painottavat ohjauksessaan erilaisten taitojen oppimista tai ottavat huomioon jäsenten erityistarpeita.
Suurimmat erityisryhmät ovat meripartio, sisupartio sekä perhepartio, jossa koko perhe voi osallistua yhdessä partiotoimintaan. Aiemmin Suomessa on toiminut myös viestipartio, joka keskittyi yhteydenpitoon liittyviin asioihin, mutta joka on nykyteknologian saavutusten myötä käytännössä hävinnyt tarpeettomana. Vaikka kaikki partiotoiminta on enemmän tai vähemmän erähenkistä, löytyy Suomesta muutamia erityisesti erätaitoja painottavia lippukuntia. Helsingistä ja Virroilta löytyvät myös lippukunnat, joiden toiminta on erityisesti ilmailuun sekä siihen liittyviin taitoihin keskittyvää. Ruotsinkieliset partioryhmät toimivat valtakunnallisen Finlands Svenka Scouter r.f. -järjestön alaisuudessa.
Meripartio toimii järvillä ja merellä
Meripartioon osallistuvat jäsenet opettelevat samoja asioita kuin perinteisessäkin partiotoiminnassa. Tämän lisäksi meripartiolaiset opiskelevat navigoinnin teoriaa, kunnostavat aluksia purjehduskuntoon sekä osallistuvat vesillä tapahtuvaan purjehdus- ja navigointikoulutukseen. Suomen meripartiolaisiin kuuluu noin 6500 jäsentä ja noin 200 erilaista alusta aina kanooteista suuriin matkapurjeveneisiin.
Meripartiolaiset jaetaan taitotasoltaan eri luokkiin, joista jokaisen ohjelmaan kuuluu erilaisten merkkien suorittamien. Niiden avulla pääsee etenemään seuraavalle tasolle. Taitoluokat jaetaan tarpojiin, samoajiin ja vaeltajiin. Lähtötilanteessa opetellaan miehistön jäsenelle tarpeellisia vahvuuksia ja tavoitteena on saavuttaa veneenohjaajakurssin vaatimustaso. Seuraavassa vaiheessa partiolainen voi toimia päällystötehtävissä ja tarpeeksi kouluttauduttuaan saada vaikka avomeriohjaajan todistuksen. Meripartiolaisten valtakunnallinen leiri on nimeltään Satahanka ja se järjestetään muutaman vuoden välein.
Sisupartiossa kehitetään omia vahvuuksia
Sisupartio toteuttaa partioaatteen perimmäistä tavoitetta tarjota kaikille mahdollisuus osallistua toimintaan ketään syrjimättä. Sisulaiset ovat usein erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä, joiden yksilölliset tarpeet pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon. Suomessa on yhteensä hieman alle 600 sisupartiolaista, joista toiset osallistuvat toimintaan itsenäisesti ja toiset oman henkilökohtaisen avustajansa kanssa. Tavoitteena on antaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet nauttia partiotoiminnan yhteisöllisyydestä ja sosiaalistavasta vaikutuksesta sekä oppia erilaisia partiolaisille yhteisiä taitoja.