Partiossa jokaisella ryhmällä on tiettyjä tavoitteita ja tehtäviä, joita suoritetaan ja joista ansiokkaasti suoriutumalla saa kerättyä itselleen erilaisia merkkejä, jotka kiinnitetään partiopaitaan niille kuuluvalle paikalle. Aktiviteetteina voivat olla niin erilaisten solmujen opettelemiset kuin oman partiohuudon keksiminen ja esittäminen. Tehtävät kehittävät osaamista monipuolisesti ja osa niistä vaatii yksinäistä tekemistä, kun taas toisissa tarkoituksena on kehittää sosiaalisia taitoja. Ohjelmaan kuuluu yleensä muutamia kaikille yhteisiä tehtäviä, jotka tulee suorittaa, sekä runsaasti erilaisia vapaaehtoisia aktiviteetteja, joista partiolainen tai hänen ryhmänsä voi valita itselleen mieluisimpia ja tarpeellisimpia taitoja opeteltavaksi.
Kaikkea partion toimintaa yhdistää vahvasti yhdessä tekeminen, uuden opettelu ja suvaitsevan ilmapiirin ylläpitäminen. Partiotoimintaan kuuluu myös vuorovaikutus luonnon kanssa sekä erilaiset retket, leirit ja vaellukset, joita on myös osana suoritettavaa partio-ohjelmaa.
Kilpahenkisyyttä
Partiossa opittuja taitoja testataan erilaisissa kilpailuissa, joita järjestetään tasaisin väliajoin useita kertoja vuodessa. Lippukunnat voivat myös järjestää omia kisojaan tai voidaan osallistua valtakunnallisiin, kaikille partioryhmille avoimiin kilpailuihin. Kilpailuissa suoritetaan erilaisia ratoja sekä ongelmanratkaisutehtäviä ja niissä toimintaan aina ryhmänä, mikä kehittää vuorovaikutustaitoja. SM-tason taitokisoja järjestetään kolmesti vuodessa: talvella, keväällä ja syksyllä. Voittajavartio saa haltuunsa kiertopalkinnon, jonka saa pitää seuraavaan SM-kisaan asti.
Partiolaisten juhlapäivät
Partiolaisten vuoteen kuuluu useita heille tärkeitä juhlapäiviä, jolloin muistellaan menneitä sekä katsotaan tulevaisuuteen. Tärkein juhla on 23. huhtikuuta vietettävä Pyhän Yrjön päivä, jolloin juhlitaan partiolaisten suojeluspyhimystä. Tämä partiolaisten esikuvana pidetty hahmo oli legendan mukaan 200- ja 300-lukujen taitteessa elänyt roomalainen sotilas, joka sankarillisesti kukisti lohikäärmeen. Pyhän Yrjön päivänä annetaan usein partiolupauksia ja jaetaan erilaisia kunniamainintoja. Partioviikkoa vietetään sillä viikolla, jolle Pyhän Yrjön päivä sattuu osumaan. Tuolloin järjestetään erilaisia tapahtumia ja tempauksia, joilla edistetään partioliikkeen näkyvyyttä.
Partioliikkeen perustajan Paden-Powellin, sekä hänen vaimonsa yhteistä syntymäpäivää vietetään 22. helmikuuta. Sitä kutsutaan muistelemispäiväksi, ja nimensä mukaisesti tuolloin partiolaiset kokoontuvat muistamaan ja kunnioittamaan liikkeen perustajaa sekä partion historiaa. Myös Suomen itsenäisyyspäivä on partiolaisille merkittävä juhlapäivä, jolloin he osallistuvat erilaisiin kulkueisiin, jumalanpalveluksiin tai lippuvartioihin. Lisäksi syyskuun kolmantena tiistaina vietettävä rauhanpäivä on ollut perinteisesti partiolaisten juhlistama päivä.